Transport in Reykjavik

Veel mensen die voor het eerst naar IJsland willen afreizen hebben er nog geen enkel idee van hoe ze er moeten geraken, laat staan dat ze een duidelijk beeld hebben van het transport ter plaatse. Het spreekt immers voor zich dat Reykjavik en IJsland op dit vlak niet meteen alledaagse bestemmingen zijn. Op deze pagina vertellen we u graag meer over het transport van en naar Reykjavik, IJsland!

Met het vliegtuig:

Icelandair

Icelandair is zonder enige twijfel de belangrijkste luchtvaartmaatschappij van IJsland. Icelandair beschikt over een moderne vloot en is met de komst van enkele nieuwe Boeing 787 en Soechoj Superjet 100 toestellen klaar voor de toekomst. Icelandair is een betrouwbare luchtvaartmaatschappij, welke vanuit Brussel en Amsterdam in drie uur en een half (en dus rechtstreeks) naar de internationale luchthaven van Keflavik vliegt.

Iceland Express

Het is met Iceland Express niet mogelijk om vanuit België naar IJsland te vliegen. Wel vliegt Iceland Express in de zomer (tussen 1 juni en 31 augustus) tweemaal per week van Keflavik naar Eindhoven Airport. Vanaf 2010 zal er eveneens één keer per week vanaf Rotterdam Airport naar Keflavik worden gevlogen. De prijzen van Iceland Express liggen over het algemeen gezien een stuk lager dan deze van Icelandair.

Air Iceland

Voor wie in IJsland binnenlandse vluchten wil maken is er (onder andere) de nationale luchtvaartmaatschappij, genaamd Air Iceland. Air Iceland heeft Reykjavik als thuishaven en vliegt naar andere binnenlandse steden als Akureyri, Egilsstaðir, Grímsey, Ísafjörður, Vestmannaeyjar, Vopnafjörður en ook de in de onmiddelijke omgeving gelegen internationale luchthaven van Keflavík. Ook voor wie een reis naar IJsland wil combineren met Groenland vormt deze luchtvaartmaatschappij een mooie oplossing. Air Iceland vliegt naar de internationale Groenlandse luchthaven Kulusuk, Nerlerit Inaat, Nuuk (van mei tot september), Ilulissat (juli en augustus) en Narsarsuaq (eveneens in juli en augustus). Verder is het eveneens mogelijk om met Air Iceland naar de eilandengroep Faeröer te vliegen.

Met de trein:

Treinverkeer is onbestaande in IJsland. Er was eerder sprake van een railverbinding tussen de hoofdstad Reykjavik en de internationale luchthaven Keflavik, maar deze plannen leken niet haalbaar.

Met de bus:

Gezien het gebrek aan treinen in IJsland vormt de bus er een belangrijk transportmiddel. Er is een busverbinding tussen de internationale luchthaven van Keflavik en de hoofdstad Reykjavik, welke Flybus noemt. Deze bussen stoppen tijdens hun rit bij verschillende hotels. Je kan de bestuurder van de bus vooraf laten weten bij welk hotel hij voor jou moet stoppen. Het busnetwerk in de hoofdstad zelf is betrouwbaar, maar enkele ritten zijn er bijzonder duur. Over het algemeen gezien rijden de bussen om de twintig minuten. ‘s Avonds en in de weekends wordt dit om het half uur. Hou er rekening mee dat er buiten de dorpen of steden geen bushaltes zijn. Je kan dan ook op ieder gewenst ogenblik uitstappen. Vanuit Reykjavik vertrekken er tal van autobussen die de hoofdstad verbinden met de andere IJslandse steden. Tickets zijn te koop aan de autobusterminal van de zogenaamde BSÍ. Deze is gelegen ten zuiden van het stadscentrum.

Met de auto:

Reykjavik is een stad die zich perfect leent om met de auto te verkennen. Doorheen de stad (en daarbuiten) is er meer dan voldoende parkeermogelijkheid en de auto maakt het mogelijk om ook de omgeving buiten de stad te verkennen. Ook IJslanders verkiezen de auto om zich te verplaatsen. IJsland heeft dan ook niet voor niets het statuut van land met de meeste auto’s per inwoner. Een groot deel van IJsland leeft van het toerisme en daar hoort eveneens autoverhuur bij. Hou er rekening mee dat een auto huren geen goedkope bedoening is. Voor de goedkoopste wagen ben je al snel rond de 100 euro per dag kwijt. Wil je buiten Reykjavik rijden, dan is een 4×4 een absolute must. In de meeste gevallen zal je willen afwijken van de bekende ringweg en dan volstaat een gewone auto niet. Zorg er in ieder geval ook voor dat er steeds één reserveband aanwezig is.

Met de taxi:

Een andere mogelijkheid om Reykjavik en het land te verkennen is de taxi. De taxidiensten in IJsland zijn bijzonder betrouwbaar, maar zijn duur als je er lange afstanden mee af wil leggen (net als in onze landen). De prijzen verschillen dan ook niet veel van deze in België en Nederland. De taxi’s beschikken allemaal over officiële meters.

Te voet:

Bepaalde steden en omgevingen zijn een ware must om te voet te verkennen. Wie een optimale indruk wil krijgen van de IJslandse hoofdstad kan de stad gewoon te voet doorlopen. In een dikke dag kan je hier in principe alles gezien hebben en dan ligt de rest van het land voor je open. Het wordt aangeraden om naar een bepaalde plaats te rijden en van daaruit te voet verder te gaan. IJsland is een schitterend land om ook (deels) te voet te bezoeken en die kans zou iedere bezoeker moeten grijpen.